Kwewri i Garncarstwo

Szukasz przepisu na wyjątkowe danie? Polubiłaś/eś gruzińskie specjały? A może ucztowałeś z Gruzinami i znasz słynne toasty?

Moderują: Krzych Dąbrowski, Mateusz Bajek

Kwewri i Garncarstwo

Postprzez tadek » Wt sie 11, 2015 2:21 pm

Zwracam się z apelem :
Jeśli widzieliście w Gruzji lub gdziekolwiek na Zakaukaziu warsztaty tradycyjnego ( a nie wyłącznie artystycznego ) garncarstwa to dajcie znać.
Tak samo jeśli ktokolwiek widział proces produkcji kwewri ( Qvevri ) czyli wielkiej amfory do produkcji i przechowywania wina - od 400 do 4000 litrów pojemności.
Avatar użytkownika
tadek
Poznający Kaukaz
Poznający Kaukaz
 
Założyciel tematu
Status: Offline
Posty: 9
Dołączył(a): maja 2013

Re: Kwewri i Garncarstwo

Postprzez tadek » Wt sie 11, 2015 2:40 pm

Wraz z moim przyjacielem Koreańczykiem podróżowaliśmy po Gruzji w calu znalezienia miejsc, gdzie jeszcze przetrwało tradycyjne rękodzieło, w szczególności garncarstwo. Kim otworzył właśnie restaurację w Warszawie z małą galerią rękodzieła, sprowadził trochę eksponatów malarstwa tuszem i ceramiki koreańskiej i myśli o sprowadzeniu też eksponatów z Gruzji i innych krajów Azji.
Najciekawszym eksponatem jest oczywiście kwewri - amfora na wino, ciągle jeszcze używana do produkcji wina amforowego, które na całym świecie ustąpiło winu beczkowemu , chyba poza Gruzją istnieją ostatnie niedobitki takiego winiarstwa gdzieś w Grecji i na Sycylii. Dlatego wszystkich zachęcam - kupujcie gruzińskie wino amforowe z kvevri, żeby podtrzymać zarówno ten gatunek wina jak i garncarstwo.

W Polsce przed wojną były setki warsztatów garncarski , całe miasta , jak Iława żyły z wydobycia gliny i produkcji ceramiki glinianej - jednak tanie słoiki i plastikowe doniczki zlikwidowały popyt - i ostatnie warsztaty garncarskie na Mazowszu , które jeszcze widziałem w 1990 r. już padły - nie ma ani jednego.

W Gruzji jest podobnie ale do dwóch pieców garncarskich udało nam się dotrzeć w Ikalto i Vardisubani, koło Telavi.

Wokół pieca suszyły się dziesiątki kwewri o średnicy od 1 m do 2 m , czeli p pojemności od 400 do 3000 litrów.
Oczywiście będzie problem ze sprowadzeniem jednego eksponatu do Warszawy , ale spróbujemy ... może taniej sprowadzić garncarza !!!

Ponieważ edytor nie pozwala dołączyć mi zdjęć daję link
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.441169916054457.1073741830.423886837782765&type=3
do naszej strony na fb /onggi.warsaw album: Amfora Kwewri : Amphora Qvevri
Ostatnio edytowano Wt sie 18, 2015 4:46 pm przez tadek, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
tadek
Poznający Kaukaz
Poznający Kaukaz
 
Założyciel tematu
Status: Offline
Posty: 9
Dołączył(a): maja 2013

Re: Kwewri i Garncarstwo

Postprzez toja2123 » Wt sie 18, 2015 1:36 pm

tadek » Wt sie 11, 2015 2:21 pm napisał(a):Zwracam się z apelem :
Jeśli widzieliście w Gruzji lub gdziekolwiek na Zakaukaziu warsztaty tradycyjnego ( a nie wyłącznie artystycznego ) garncarstwa to dajcie znać.
Tak samo jeśli ktokolwiek widział proces produkcji kwewri ( Qvevri ) czyli wielkiej amfory do produkcji i przechowywania wina - od 400 do 4000 litrów pojemności.


Duża szansa w miejscowości Shrosha (droga przez przełęcz Rikoti z Khasuri do Zestaponi):
http://innagruzja.blogspot.com/2014/07/ ... pione.html
innagruzja.blogspot.com
sklep-z-przyjaciolmi.blogspot.com
innaturcja.blogspot.com
Avatar użytkownika
toja2123
Tamada
Tamada
 
Status: Offline
Posty: 527
Dołączył(a): kwi 2012

Re: Kwewri i Garncarstwo

Postprzez mark34 » Śr maja 31, 2017 9:12 am

Shrosha - w tej wiosce specjalizują się wyrobami :)
Avatar użytkownika
mark34
Amator Kaukazu
Amator Kaukazu
 
Status: Offline
Posty: 31
Dołączył(a): maja 2017

Re: Kwewri i Garncarstwo

Postprzez tadek » Śr lip 26, 2017 8:13 pm

O Shroshę pytała mnie Katarzyna ( w liście poniżej ) ale zajrzałem też na stronę polecaną przez marka (powyżej) i znalazłem to samo pytanie Katarzyny Ponieckiej o warsztaty garncarskie. Odpowiedziałem kuż na tamtej stronie, że niestety zwiedziłem tylko dwa warsztaty w Kachetii w okolicach Telavi we wsi Ikalto mały zakład i wielkie piece do wypalania Kwewri we wsi Vardisubani - niestety nie pytałem w nich o kursy garncarstwa. Shrosha jest zupełnie gdzie indziej przy szosie z Gori do Kutaisi.
Tadek
w odpowiedzi na list :
Witaj tadek, Tę wiadomość wysłał(a) do Ciebie Gliniana Kula przez Twoje konto na "Największe forum na temat Gruzji i Kaukazu". Jeśli jest to spam lub zawiera obraźliwe treści, to wyślij informację o tym na ten adres e-mail: redakcja@kaukaz.pl Załącz cały e-mail (szczególnie nagłówki). Zauważ, że adres e-mail nadawcy tej wiadomości został ustawiony na ten należący do Gliniana Kula. Treść wiadomości: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dzień dobry Tadeuszu. Widzę, że interesujesz się garncarstwem. I choć post został napisany dawno temu, chciałam Ci zadać jedno pytanie. Szukam kontaktu do jakiegoś garncarza, który zechciałby podszkolić moje umiejętności toczenia na kole. Czy myślisz, że istnieje taka możliwość w Shroszbie? Czy byłbyś w stanie podzielić się jakąś radą? Jadę tam za 3 tygodnie i marzę o kilku godzinach warsztatu. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam , Katarzyna. --
Avatar użytkownika
tadek
Poznający Kaukaz
Poznający Kaukaz
 
Założyciel tematu
Status: Offline
Posty: 9
Dołączył(a): maja 2013


Powrót do Kuchnia gruzińska, wino, toasty i ucztowanie

  • Nowe posty
  • Wątki bez odpowiedzi
  • Kto przegląda forum
  • Forum przegląda 4 użytkowników :: 1 zidentyfikowany, 0 ukrytych i 3 gości
  • Najwięcej użytkowników online (688) było Pn lis 21, 2016 6:09 am
  • Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 3 gości
x

#{title}

#{text}